Granskning av toppspelare säsongen 2019: Plats 11-15

Granskning av toppspelare säsongen 2019: Plats 11-15

Vilka spelare tog flest poäng under Allsvenskan Fantasy 2019? Vi granskar spelare på plats 11-15 och ser vad det var som gjorde att just dom lyckades så bra, och även vad vi tror om deras chanser i Allsvenskan Fantasy 2020.

15. Fredrik Ulvestad - Mittfältare, Djurgårdens IF

Djurgårdens evighetsmaskin Fredrik Ulvestad stod på planen i samtliga 30 allsvenska matcher under säsongen 2019. Bara att som tvåvägsmittfältare lyckas undgå tre gula och därmed avstängning är en bedrift i sig. Att han sen dessutom bidrog med både mål (5 totalt) och kreativitet (3 assist) tog honom ända in på den här topplistan.

33 av hans 141 poäng var bonuspoäng, och med det placerade han sig på en delad elfteplats i bonusligan. Bollåtererövringar är hans grej, och av utespelarna blev han endast slagen av Djurgårdskompisen Karlström och Kalmars Romario i den kategorin.

Hade vid säsongsstart en mycket attraktiv prislapp på 6.0, som dock senare steg till 6.5. Totalt ägdes han av 14.3 % inför den sista omgången, och hade det inte varit för att det fanns så många andra supervassa Djurgårdsalternativ att välja bland hade nog ännu fler valt Ulvestad som en budget(ish)-lösning.

Konkurrensen har sannolikt hårdnat, men norrmannen lär vara lika given på Djurgårdens mittfält under 2020. Vi kan dock inte räkna med en lika attraktiv prislapp.

14. Giorgi Kharaishvili - Anfallare, IFK Göteborg

Suverän etta i bonusligan i Allsvenskan Fantasy 2019 med imponerade 43 poäng (30 % av hans totalpoäng) och en viktig del i Blåvitts offensiva framgångar under året. Han slog bland annat en hel del hörnor och frisparkar, och var faktiskt den spelare som hade flest avslut från fasta situationer, och tredje flest avslut totalt av alla spelare i Allsvenskan.

Precis som övriga laget hade han det tufft under senhösten när guld- och europaspelsjagande topplag stod för motståndet, och lyckades blanka i fem av dom sex sista omgångarna. Är känd för att blanda och ge, men sett till en hel säsong har han både under säsongen 2018 och 2019 visat att han är en bra källa för fantasypoäng i massor.

Blev inför 2019 förvandlad till anfallare i spelet, även om dom flesta nog skulle kalla honom för mittfältare. Var hamnar han i år? Är tveklöst ett mycket intressant alternativ, och extra mycket så vid ett nytt fantasy-positionsskifte.

 

# Pos Namn Lag P S M A Hn Db Ob
11 MÅL J. Dahlin MFF 145 2565 0 0 15 19 0
12 ANF N. Djurdjic HAM 145 2396 13 10 0 6 13
13 MIT S. Rieks MFF 144 2172 9 6 15 9 10
14 ANF G. Kharaishvili GÖT 143 2490 7 9 0 17 26
15 MIT F. Ulvestad DIF 141 2661 5 3 17 23 10


= Totalpoäng, S = Speltid, M = Mål, A = Assists, Hn = Hållna nollor, 
Db = Defensiv bonus, Ob = Offensiv bonus, R = Räddningar


13. Sören Rieks - Mittfältare, Malmö FF

Gjorde nästan en exakt kopia av sin säsong 2018, både vad gäller mål, assists, poäng och speltid. Till skillnad från de flesta andra topp15-spelarna slutade han dock med ett lägre pris än vad han startade säsongen med. En poängsvag sommar i kombination med rädslan för rotation på Malmös vänsterspringare blev för mycket för många managers.

En ny manager (Jon Dahl Tomasson) betyder nytt spelsätt, och det verkar som att den skottvillige dansken nu slipper rollen som wing back och återgår till en mer renodlad offensiv roll. Konkurrens kommer det alltid finnas i Malmö, och vi följer försäsongen noggrant för att se hur nya managern Jon Dahl Tomasson distribuerar sina resurser.

12. Nikola Djurdjic - Anfallare, Hammarby IF

Hammarbys mångsidige pådrivare levererade på alla plan under säsongen 2019 och blev till sist delad allsvensk poängkung med samma antal poäng som kamraten Muamer Tankovic. Inte konstigt att han då också var spelets mest populära anfallare under den senare delen av säsongen.

Har under vintern lämnat Hammarby för spel i Kina. Både Allsvenskan och Allsvenskan Fantasy blir en profil fattigare.

11. Johan Dahlin - Målvakt, Malmö FF

MFF:s sista utpost levererar inte särskilt många räddnings- eller bonuspoäng, men vad gör det när man håller 15 nollor och endast i två matcher släpper in mer än ett mål? Det himmelsblåa försvaret fungerade onekligen bra under 2019, och Dahlin var så klart en stor del i det. Dyraste målvakten i spelet, men inte poängbäst. Kan därför inte anses vara mest prisvärd, men man vet vad man får och man blir inte besviken.

MFF har varit ett svårt lag att få grepp om i Allsvenskan Fantasy pga den breda truppen och rotationsrisken som kommer med det. En sak som dock är säker är att Dahlin vaktar kassen, och vill man ha ett säkert kort i Malmös defensiv är det här det allra säkraste valet. Dyrast i år igen? Räkna med det.

 

Foto: viewimage / Shutterstock.com