Inför Gameweek 16 i Allsvenskan Fantasy 2019

Inför Gameweek 16 i Allsvenskan Fantasy 2019

50% av Allsvenskan Fantasy är nu spelad, och efter en ur poängsynpunkt ganska medioker gameweek ser vi nu att toppskiktet är uppe och nosar på 1000 poäng. Den här veckan hoppas vi på mer dramatiska och händelserika allsvenska matcher. Storfavoriter i omgången är i första hand Malmö FF hemma mot Sirius, och Hammarby som tar emot Elfsborg.

Spela chip eller inte? Det är frågan många ställer sig just nu. Omgången innehåller många fördelaktiga matcher där topplag ställs mot betydligt sämre lag. Således kan det absolut vara läge nu. Det som kan ställa till det lite är risken för rotation. AIK, Malmö och Norrköping har nya europamatcher i veckan, och av dessa lag var det bara Malmö som kunde vila spelare när man spelade i igår(torsdag). Mer om det längre ner. Även Häcken har europaspel i sikte, men med tanke på att dom inte spelade i veckan så tror vi att det blir ett ordinarie lag nu i helgen.

Det finns passande spelare för chips även i lag som inte riskerar att roteras. För Framåt-chipet har vi Göteborgs Kharaishvili, Hammarbys Djurdjic och Djurgårdens Buya Turay som dom säkraste anfallskorten just nu. Och vill man parkera bussen kan man också överväga Göteborgs Calisir eller Wernersson, Djurgårdens Witry, Käck eller Danielson, och eventuellt Sandberg/Widgren/Fenger i Hammarby, om man vill chansa lite extra.

Vill man inte nyttja ett chip nu kan vi istället rekommendera er att titta lite närmare på omgång 20. Den är om möjligt ännu smaskigare, och då finns också möjligheten/risken att ett par lag har fått tacka för sig i Europa för den här gången.

Här är lite av vad som hänt under veckan, som kan vara värt att veta inför kommande omgång.

* AIK tog sig vidare i Champions League-kvalet, men fick återigen se Per Karlsson bli utbytt. Hans krånglande vad orkade inte med en full match. Blir inte förvånad om han vilar även denna helg när man tar emot Helsingborg. Andra spelare som ligger i farozonen för rotation är Henok Goitom, Sebastian Larsson och Tarik Elyounoussi.

* Under Malmös returmöte i Europa League-kvalet stannade Markus Rosenberg och Eric Larsson hemma. Den sistnämnde pga sjukdom. Oklart om det kommer hindra honom från att spela i helgen. Även Johan Dahlin, Rasmus Bengtsson och Fouad Bachirou vilades, samtidigt som Anders Christiansen och Sören Rieks endast spelade en kort stund.

* Norrköping matchade ordinarie startelva när det var deras tur att kvala sig vidare. Någon större rotation i helgens allsvenska match mot Östersund tror vi dock inte på. Med tanke på hur man ligger till i tabellen har man verkligen inte råd att tappa mer poäng.

* William Eskelinen, Mervan Celik, Pawel Cibicki och Vidar Örn Kjartansson har lämnat sina respektive klubbar, och alla som fortfarande sitter med dom i sitt lag bör titta på ersättare omgående.

* Vi har också sett en del intressanta namn som kommit in till de allsvenska lagen. Inte särskilt många av dom väntas gå in och leverera redan till den här omgången, så vi återkommer vid ett senare tillfälle med en djupare analys om dessa spelare.


Vi kommer i vanlig ordning göra vårt bästa för att hålla koll på skaderapporter och spelare som av en eller annan orsak riskerar att inte komma till spel i omgången.

Håll koll på Spelarkollen eller som vi tidigare nämnt, följ oss på Twitter @FantasyGuiden.

Med det sagt, låt oss ta en djupare titt på vad som väntar oss i Gameweek 16.

OBS! Artikeln uppdateras och fylls på med mer information ända fram till deadline.

DEADLINE

20 juli kl 15.00

Datum Dag Tid Hemmalag - Bortalag
20/7 Lör 16:00 AIK vs Helsingborg
20/7 Lör 16:00 Örebro vs Falkenberg
20/7 Lör 18:00 Sundsvall vs Häcken
21/7 Sön 15:00 IFK Göteborg vs AFC
21/7 Sön 15:00 Malmö FF vs IK Sirius
21/7 Sön 17:30 Norrköping vs Östersund
22/7 Mån 19:00 Hammarby vs Elfsborg
22/7 Mån 19:00 Kalmar FF vs Djurgården

 

Största favoriterna (odds)

Malmö FF - 1.28
Hammarby IF - 1.44
IFK Göteborg - 1.50
AIK - 1.55
BK Häcken - 1.61
IFK Norrköping - 1.66

Störst chans att hålla nollan (odds)

AIK - 1.83
Malmö FF - 1.83
IFK Göteborg - 1.90

Minst chans att hålla nollan (odds)

IK Sirius - 10.00
IF Elfsborg - 8.00
GIF Sundsvall - 5.50
Östersunds FK - 5.50
AFC Eskilstuna - 5.00


Avstängda spelare

Emin Nouri, Kalmar FF
Jeppe Andersen, Hammarby IF
Rewan Amin, Östersunds FK
Arvid Brorsson, Örebro SK
Kadir Hodzic, AFC Eskilstuna


Mest köpta spelarna inför omgången (19 juli)

1. Victor Wernersson, IFK Göteborg
2. Marcus Danielson, Djurgårdens IF
3. Jordan Larsson, IFK Norrköping
4. Alexander Kacaniklic, Hammarby IF
5. Karol Mets, AIK
6. Nikola Djurdjic, Hammarby IF 
7. Daleho Irandust, BK Häcken

Mest sålda spelarna inför omgången (19 juli)

1. Arnor Traustason, Malmö FF (Skada)
2. Tarik Elyounoussi, AIK
3. Per Karlsson, AIK (Skadekänning)
4. Adi Nalic, AFC Eskilstuna (Skada)
5. Kalle Joelsson, Helsingborgs IF (Skada)
6. Erik Berg, Djurgårdens IF (Skada)
7. Sebastian Ohlsson, IFK Göteborg (Skada)

Spelarstatus från Spelarkollen

Skada


Osäkra


Redo
Kaptensförslag

Vi tar ett lite nytt grepp och väljer en spelare från varje match som vi tror lite extra på.

Karol Mets

När Per Karlsson inte är 100% fit lär Karol Mets vara den mest givna i AIK:s elva. God chans till nolla igen när man möter Helsingborg hemma.

Filip Rogic

Straffskytt och stort offensivt hot i ÖSK som nu möter Falkenberg hemma. Det blir säkert en tajt match, men Rogic kan mycket vara den som gör skillnaden.

Alexander Jeremejeff

När Paulinho är borta(sjuk) är det främst Jeremejeff som brukar står i poängprotokollet. Mot GIF Sundsvall som nyligen släppte in tre mål hemma mot Hammarby bör han få med sig ett mål eller en assist.

Giorgi Kharaishvili

Vi fortsätter att rekommendera Kharaishvili trots att han blandar och ger på planen. Mot ett pånyttfött AFC är vi inte längre lika säkra på att man håller tätt bakåt, så därför går vi på en spelare som har goda möjligheter att leverera i båda riktningarna.

Anders Christiansen

Vilades i veckan och bör vara pigg nog för att ställa till det för Sirius hemma i Malmö.

Lars Krogh Gerson

Norrköping kan nog få det tufft även i det här mötet med Östersund(torsk senast på bortaplan), men en som kan leverera ordentligt åt bägge hållen är den här mångsidige mannen.

Muamer Tankovic

Finns ännu ingen anledning att ta bort Tankovic härifrån. Elfsborg hemma låter som en passande uppgift, även om Bajen på senare tid haft det ganska svårt mot just Boråslaget.

Marcus Danielson

Vi behöver väl egentligen inte längre säga så mycket om varför Danielson allt som oftast är ett ganska bra fantasyval, men vi tar det en gång till. Kort sammanfattat.. Kalmar har svårt att göra mål, Danielson är farlig i offensivt straffområde, och han plockar defensiva bonuspoäng i en takt som ingen annan är i närheten av. 

Kaptensval - GW 16

Vem väljer du som kapten i GW 16?


 • 37% - Muamer Tankovic
 • 4% - Nikola Djurdjic
 • 4% - Eric Larsson
 • 13% - Anders Christiansen
 • 2% - Markus Rosenberg
 • 0% - Mohamed Buya Turay
 • 4% - Marcus Danielson
 • 4% - Jordan Larsson
 • 0% - Paulinho
 • 2% - Daleho Irandust
 • 2% - Alexander Jeremejeff
 • 0% - Lars Krogh Gerson
 • 2% - Giorgi Kharaishvili
 • 0% - Victor Wernersson
 • 2% - Karol Mets
 • 0% - Sebastian Larsson
 • 0% - Tarik Elyounoussi
 • 0% - Kolbeinn Sigthorsson
 • 2% - Filip Rogic
 • 2% - Annan spelare
 • 10% - Spelar Framåt!
 • 12% - Spelar Parkera Bussen
 • 0% - Spelar Två kaptenerLycka till, och må Opta vara med er!