Granskning av toppspelare säsongen 2019: Plats 1-5

Granskning av toppspelare säsongen 2019: Plats 1-5

Vilka spelare tog flest poäng under Allsvenskan Fantasy 2019? Vi granskar spelare på plats 1-5 och ser vad det var som gjorde att just dom lyckades så bra, och även vad vi tror om deras chanser i Allsvenskan Fantasy 2020.

5. Aslak Fonn Witry - Försvarare, Djurgårdens IF

En fantasyförsvarare som har allt, och hade det inte varit för två olägliga skador och osäkerheten som det medförde hade nog varenda manager haft honom i sitt lag under hela säsongen. Lika bra offensivt som defensivt när det gäller bonus (finfina 17 + 17), och mot slutet av året blev han också allt mer involverad i de fasta situationerna. Något som bara gör honom än mer attraktiv. Hade under 2019 det bästa poängsnittet i hela spelet med 6.96 poäng per 90 spelade minuter.

Värderades till 5.5m när vi summerade säsongen 2019, och till 2020 stiger priset. 7 miljoner får man nu hosta upp om man vill ha spelets dyraste försvarare. Inte lika mycket värde för pengarna då, men likväl ett mycket lockande alternativ i ett topptippat Djurgården.

4. Isak Pettersson - Målvakt, IFK Norrköping

Placerar sig för andra året i rad bland dom fyra främsta fantasyspelarna (trea förra året). En otrolig bedrift, och ett bevis på att målvakter kan vara bra att lägga en rejäl slant på när man bygger sin fantasytrupp. Bemästrar spelets alla delar på ett utmärkt sätt (för målvakter då förstås).

Hur länge till får den allsvenska publiken skåda detta spektakulära fantasymonster? Kontraktet sträcker sig över hela säsongen, men kommer man inte överens om en förlängning kan en försäljning bli aktuell till sommaren. Har nu fått en prislapp på 6.5m, vilket innebär att han är tidernas dyraste fantasymålvakt. Välförtjänt.
 

# Pos Namn Lag P S M A Hn Db Ob
1 MIT M. Tankovic HAM 181 2407 14 9 7 7 17
2 FÖR M. Danielson DIF 174 2357 4 1 16 35 0
3 FÖR L. Krogh Gerson NOR 174 2345 4 5 15 17 17
4 MÅL I. Pettersson NOR 166 2700 0 0 16 32 0
5 FÖR A. Witry DIF 158 2044 3 7 11 17 17


= Totalpoäng, S = Speltid, M = Mål, A = Assists, Hn = Hållna nollor
Db = Defensiv bonus, Ob = Offensiv bonus

 

3. Lars Krogh Gerson - Försvarare, IFK Norrköping

Pekings mångsidiga försvarare/mittfältare har många strängar på sin lyra, och plockar poäng på alla möjlig sätt. Har varit inblandad i så väl hörnor som frisparkar och straffar under de senaste åren, och det var bland annat därför vi såg honom i topp för inspelade bonuspoäng (offensiva) för backar under 2019.

Prislappen låg i slutet av säsongen på höga 6.9m och det lär bli något liknande även kommande säsong. Får han fortsatt förtroende på fasta situationer är han återigen ett mycket vettigt alternativ. Konkurrens finns dock i form av Sead Haksabanovic och Jonathan Levi, så håll koll!

2. Marcus Danielson - Försvarare, Djurgårdens IF

Nickmål, hållna nollor och defensiva bonuspoäng i massor var melodin för säsongens poängstarkaste försvarare. Lägstanivån rent poängmässigt var väldigt hög tack vare dom bonuspoäng han plockade (1.34 poäng per match).

Djurgårdens guldkapten har nu lämnat Allsvenskan för spel i Kina.

1. Muamer Tankovic - Mittfältare, Hammarby IF

Delad etta i allsvenskans poängliga och seriens skottvilligaste spelare (läs mer om det här). Var uppsatt som anfallare i spelet under 2018 men förpassades till mittfältet inför 2019, och uppmärksamma managers kunde redan då ana att det skulle bli en ökad poängskörd för den svenska landslagsmannen, som han ju numera är. Trots att Hammarby gick starkt hela vägen över målsnöret blev Tankovics poängproduktion svagare ju längre säsongen led. Höll med nöd och näppe undan för toppkonkurrenterna för att knipa platsen som bästa poängplockare i Allsvenskan Fantasy 2019.

Under vintern har en flytt från Allsvenskan varit nära. Än är dock inget utlandskontrakt påskrivet, och han verkar därför åtminstone bli kvar i Hammarby fram till sommaren. Kan mycket väl bli spelets dyraste spelare.