Granskning av toppspelare säsongen 2018: Plats 1-5

Granskning av toppspelare säsongen 2018: Plats 1-5

Vilka spelare tog flest poäng under Allsvenskan Fantasy 2018? Vi granskar spelare på plats 1-5 och ser vad det var som gjorde att just dom lyckades så bra, och även vad vi tror om deras chanser i Allsvenskan Fantasy 2019.

5. Linus Hallenius - Anfallare, GIF Sundsvall

GIF Sundsvalls främsta anfallare tillika lagkapten överraskade nog många med ett alldeles lysande 2018. Med sin låga prislapp blev han ganska snabbt ett bra anfallsalternativ för många managers. 18 strutar blev det till slut, och det var såklart också det som var den största bidragande orsaken till hans höga totalpoäng.

Giffarna har under vintern(så här långt) lyckats hålla truppen intakt och kan absolut vara en kandidat för den övre halvan av tabellen. Linus själv har utlovat 20 mål. Vågar du ta honom på hans ord? Han började säsongen 2018 med en prislapp på 7.0, men slutade på 8.1. Ligger priset kvar på den nivån bör han finnas på många managers shortlists.

4. Per Karlsson - Försvarare, AIK

Att sitta med AIK-försvarare i sitt fantasylag 2018 visade sig vara en riktig guldgruva. Allra bäst var det att ha den evigt unge mittbacken Per Karlsson. Hela 68(!) poäng fick denna herre för dom nollor som AIK höll. Speltidspoäng fick han också gott om, bland annat tack vare att han väldigt sällan fick syna domarens ostskiva. Mål då? Glöm det. Per Karlsson gör inte mål. Punkt. (Ja, vi vet att han gjorde ett mål så sent som 2017, men vi vidhåller ändå att det sannolikt var hans första och sista i Allsvenskan).

Speltid och en del nollor kan vi räkna med även 2019, men vi ser det som osannolikt att AIK lyckas återupprepa fjolårets 16 insläppta mål. Lär bli en av spelets dyraste försvarare, om inte den allra dyraste.


# Pos Namn Lag P S M A Ob Db Hn I R
1 ANF Paulinho BKH 164 50 80 27 7 8 0 0 0
2 MIT R. Gall MFF 153 46 60 21 4 11 12 0 0
3 MÅL I. Pettersson NOR 146 56 0 3 1 29 44 -7 17
4 FÖR P. Karlsson AIK 145 55 0 0 2 26 68 -2 0
5 ANF L. Hallenius SUN 144 54 68 18 5 0 0 0 0


= Totalpoäng, S = Speltid, M = Mål, A = Assists, Ob = Offensiv bonus, Db = Defensiv bonus, Hn = Hållna nollor, I = Insläppta mål, R = Räddningar

 

3. Isak Pettersson - Målvakt, IFK Norrköping

Inte många visste vad man kunde förvänta sig av nyförvärvet från HBK, men det dröjde inte länge innan man fick lära sig att det här var en fantasyspelare av rang. Att se en målvakt så högt som på en tredjeplats är imponerande. Hållna nollor var han främsta källa till poäng, men även bland defensiv bonus och räddningar presterade han väl. Han var dessutom den enda av målvakterna som fick poäng för assist och offensiv bonus.

Bör vara ett gott alternativ även under 2019, men billig kommer han inte vara. Sen kan man ju också fråga sig hur mycket Pekings defensiv påverkas av kapten Andreas Johanssons avsked.

2. Romain Gall - Mittfältare, GIF Sundsvall / Malmö FF

Inledde säsongen i GIF Sundsvall, och som han gjorde det! Den kreativa kantspelaren fick stort förtroende och tackade med mål, framspelningar och hårt arbete, som gav några extra bonuspoäng. Flyttade under sommaren till de himmelsblåa i Skåne och fortsatte leverera poäng, även om speltiden minskade betänkligt. Under säsongen var han den fantasyspelare som byttes in allra flest gånger av oss fantasymanagers. Han var också den spelare som tog plats i veckans fantasylag flest gånger.

Hur säsongen 2019 ser ut är svårt att sia om. Hur mycket speltid kommer han få? Har svårt att se en återupprepning av poängskörden från 2018.

1. Paulinho Guerreiro - Anfallare, BK Häcken

2018 års bästa poängplockare i Allsvenskan Fantasy levererade i en stadig takt under hela säsongen, och det var framför allt målskyttet som var den bidragande orsaken till dom höga poängen. Frisparkar, straffar, långskott. Brassen gjorde mål på alla möjliga vis. Han var tillsammans med Linus Hallenius den spelare som ökade mest i värde under säsongens gång. Började på 8.5 och slutade på 9.6. BK Häckens stjärnspelare var dessutom den anfallare som plockade flest poäng av alla i poängkategorin defensiv bonus.

Är han kvar på Hisingen när det nalkas premiär? Vi får väl se, men är han det så tvivlar i alla fall inte vi på att han kan leverera höga poäng även 2019.