LISTA: Mest valda spelarna i Allsvenskan Fantasy 2019

LISTA: Mest valda spelarna i Allsvenskan Fantasy 2019

Stor genomgång av de mest populära spelarna inför starten av Allsvenskan Fantasy 2019. Vi delar med oss av våra tankar kring spelarna som flest managers har valt hittills.

MÅLVAKTER

# Pos Namn Lag Pris Vald av
1 MÅL O. Linnér AIK 6.0 28.5 %
2 MÅL PK. Bråtveit DIF 5.0 21.1 %
3 MÅL I. Pettersson NOR 6.0 17.3 %
4 MÅL J. Dahlin MFF 6.0 14.1 %
5 MÅL W. Eskelinen SUN 5.5 13.3 %

 

Nog är det väl rimligt att så många väljer målvakten från laget med det klart starkaste försvaret 2018. Det finns dock fler aspekter att ta hänsyn till, och vi vill varna lite för att Oscar Linnér kan vara en favorit i fara. Faran ligger i att han är lite för beroende av poäng från hållna nollor. Vi kan se att 47.5 % av hans poäng under 2018 kom från just den poängkategorin, och det är en mycket hög siffra. Jämför vi med andra toppmålvakter från 2018 så ser vi att Isak Petterssons nollor motsvarade 30.0 % och William Eskelinens 24.4 %, för att ta två exempel.

Så det vi vill ha sagt med det här är väl egentligen att det räcker med ett par färre nollor än under fjolåret(vilket vi känner är rimligt att tro på) för att poängsnittet ska sjunka till ganska mediokra nivåer. Hans målvaktskollegor i andra lag har visat sig vara betydligt bättre på att plocka bonuspoäng, och är därför inte riktigt lika känsliga för svängningar i kolumnen hållna nollor.

Även Djurgårdens nyförvärv Per Kristian Bråtveit har dragit till sig många managers blickar så här långt. Försvarsspelet ser stabilt ut och Bråtveit har inte gjort bort sig på något sätt. Det i kombination med den hyfsat låga prislappen gör det här till ett sunt och logiskt val på förhand. Han skulle med fördel kunna nyttjas i ett rotationssystem där man låter två medelpris-målvakter(5.0 + 5.0) turas om att stå beroende på vilka som har lättast motstånd just den veckan. Majoriteten brukar dock välja att gå den andra vägen och investera i en dyr målvakt(6.0) som förstaval, och den billigaste(4.0) dom kan hitta som reserv.


FÖRSVARARE
 

# Pos Namn Lag Pris Vald av
1 FÖR D. Sundgren AIK 7.0 34.0 %
2 FÖR P. Karlsson AIK 6.5 26.6 %
3 FÖR O. Kossounou HAM 4.0 23.5 %
4 FÖR A. Witry DIF 5.0 23.3 %
5 FÖR A. Granqvist HIF 6.0 21.1 %

 

Vi är på intet sätt förvånade över att se spelets dyraste back överst på listan över försvarsspelare. Vi anser att det nästintill vore korkat att inte ha med Daniel Sundgren i sitt bygge. Kombinationen av lagets råstarka defensiv, Sundgrens offensiva egenskaper, och det faktum att han är lagets straffskytt är alldeles för smaskigt för att säga nej till.

Per Karlsson går in som tvåa, och det är enbart för möjligheterna till hållna nollor och en respektabel mängd defensiva bonuspoäng. Offensiven är obefintlig, och skulle AIKs försvar vackla lite så kommer vi inte få se Per Karlsson högt upp i poänglistorna, det kan vi lova.

Hammarbys Odilon Kossounou är en enorm talang och spelets billigaste back. Får han förtroendet tror vi att han kan bli en av spelets absolut främsta när det gäller defensiv bonus. Dock känner vi oss tveksamma till om det blir så många poäng för hållna nollor. Vi vet inte heller hur mycket speltid han kommer få, så alla bör vara medvetna om att det här är en stor chansning. En chansning som dock kan ge bra utdelning, särskilt när priset är så lågt.

Aslak Fonn Witry har priset på sin sida och är aktiv i det offensiva spelet. Ett logiskt val som vi inte har några som helst invändningar mot.

Att Andreas Granqvist är med här är nog främst på grund av hans namn, men även för att han verkar ta lagets straffsparkar. Det kan räcka långt.


MITTFÄLTARE

# Pos Namn Lag Pris Vald av
1 MIT G. Jarl AFC 4.0 25.8 %
2 MIT M. Celik BKH 7.0 19.1 %
3 MIT A. Christiansen MFF 10.0 19.0 %
4 MIT S. Thern NOR 9.0 16.1 %
5 MIT R. Gall MFF 8.5 15.9 %

 

Mycket intressant att se ett riktigt budgetalternativ överst bland mittfältarna. AFC:s Gustav Jarl må vara spelets billigaste mittfältare och är säkert mestadels vald av den orsaken, men han har faktiskt visat framfötterna och producerat en del poäng på försäsongen, som ni kan se här i försäsongsskytteligan.

En annan som verkligen har levererat på försäsongen är BK Häckens Mervan Celik som just nu är näst mest vald. Stor fantasypotential så klart, men det är långt ifrån säkert att han kommer vara en startspelare i den tuffa konkurrenssituationen som råder.

Som trea hittar vi spelets dyraste mittfältare Anders Christiansen. En av de mest givna i det stjärnspäckade Malmö FF. Rotationsrisk finns, så var försiktig. Med speltid finns det dock poänggaranti här, då han både levererar en del mål och assists så väl som både offensiv och defensiv bonus på högsta nivå för en mittfältare.

Lite förvånande är det att se Simon Thern så pass högt upp som på en fjärdeplats. Han kommer säkerligen leverera hyfsat stadigt under året, men frågan är om han verkligen är värd priset. Tveksamt.

Fjolårssuccén Romain Gall är fortsatt populär, men vi är skeptiska. Räcker speltiden till för att nå upp till förra säsongens totalpoäng? Högst oklart.


ANFALLARE

# Pos Namn Lag Pris Vald av
1 ANF Paulinho BKH 12.0 29.0 %
2 ANF M. Antonsson MFF 11.0 23.4 %
3 ANF A. Jeremejeff BKH 9.5 18.9 %
4 ANF V. Prodell ÖSK 7.0 16.0 %
5 ANF M. Buya Turay DIF 9.5 14.6 %

 

Säsongens dyraste spelare i Allsvenskan Fantasy är också den mest valda anfallaren. Inte ens prislappen på 12 miljoner kan avskräcka folket från att välja den regerande skyttekungen Paulinho. Anfallarna har överlag blivit dyrare i år, och det har säkerligen att göra med att dom har fått lite bättre förutsättningar nu när dom inte längre blir straffade med minuspoäng vid missade målchanser. Om Paulinho är värd prislappen på 12 miljoner låter vi vara osagt, men vågar man verkligen vara utan honom?

Den näst mest valda är Malmö FF:s Marcus Antonsson. En dyr målskytt av rang. Faran i att välja honom är att det finns gott om anfallsalternativ som väntar på sin tur om han inte skulle leverera omgående. Dock, om det är någon vi skulle sätta en målgarantistämpel på i årets Allsvenska så ligger Antonsson väldigt nära till hands.

Ytterligare en anfallare från Häcken tar plats på den här listan, och det är Alexander Jeremejeff. Förra säsongen var det inte alls ovanligt att dubbla upp med Häckens offensiva spelare, och det behöver inte vara fel i år heller. Här har vi en anfallare som ständigt är i boxen, redo att tråckla och brottas för att ta sig till mållägen. Given längst fram och ett bra fantasyval.

Det första budgetvalet vi ser på anfallsfronten är Örebros nyförvärv Viktor Prodell. Många känner nog till att hans målsnitt i förhållande till speltid har varit väldigt imponerande genom åren, åtminstone om man tittar inom Sveriges gränser. Är man i behov av att fylla ut anfallsbesättningen med ett billigare alternativ så har vi inga invändningar kring av välja just Prodell.

Som femma på den här listan finner vi Djurgårdens stjärnförvärv Mohamed Buya Turay. Han har höga förväntningar på sig av fansen, och uppenbarligen också av managers i Allsvenskan Fantasy 2019. Många som hade honom under våren 2018 är nog benägna att återigen ta in honom i sitt lag. Nu vet vi inte om det är färdigvärvat i Djurgården, men just nu är han nummer ett på anfallspositionen och med en så kreativ omgivning som den han har i Djurgården bör han kunna stoppa en del bollar i nät.