Inför Gameweek 17 i Allsvenskan Fantasy 2019

Inför Gameweek 17 i Allsvenskan Fantasy 2019

Efter förra veckans "lätta" omgång väntar nu en riktigt tuff sådan. Ännu mer rotation är att vänta i lagen som spelar i Europa, och nu får vi dessutom sätta tänderna i två heta toppmöten. Kamratmöte mellan Göteborg och Norrköping, och Djurgården som tar emot Häcken hemma i Stockholm. Omgångens största favoriter enligt oddsmarknaden är Hammarby som gästar AFC Eskilstuna, Malmö som tar en sväng norrut till Östersund och, faktiskt, Helsingborg som tar emot Örebro.

Stundande Gameweek 17 i alla ära, men det många redan nu har börjat fundera på är nästa veckas omgång, där inte mindre än fyra lag står över. Dessa är Malmö FF, IFK Norrköping, AIK och GIF Sundsvall. Har du inte börjat anpassa ditt lag för det än? För bövelen, gör det!

Det här är, som vi skrev tidigare, en svår omgång, och att spela ut något av sina chips kanske inte är någon kanonidé. Håll fingrarna borta från chipsknapparna är vår rekommendation.

Kaptensfokuset lär för många hamna i matchen mellan AFC och Hammarby, där Muamer Tankovic fortsatt ser ut att vara det bästa valet. Nikola Djurdjic och Alexander Kacaniklic kan istället vara något för dom som jagar i sina ligor.

För att ge er lite bättre koll på förutsättningarna inför helgens omgång ger vi er här en kort sammanfattning av vad som har hänt under veckan.

* BK Häcken hade som väntat en tuff bortamatch i värmen mot AZ i Europa League-kvalet. "Cellerna är tömda på allt", säger tränare Alm efter matchen, vilket för oss låter som att det kommer krävas en del rotation i elvan till matchen mot Djurgården. Alexander Jeremejeff, som ofrivilligt fick vila efter administrativt strul, kommer med största säkerhet spela 90 minuter. Adam Andersson och Alexander Faltsetas satt också på bänken, och lär komma in från start igen. Vilka som vilas är mer oklart, men vi såg att Godswill Ekpolo fick lämna planen med kramp. Inte alls otänkbart att han är i mer behov av återhämtning än ytterbackskollegan Oskar Sverrisson.

* Malmö FF mönstrade den här gången en mer ordinarie elva än mot Ballymena för en vecka sedan. Vilka som vilas i helgen är så klart inte helt lätt att säga, men sannolikheten är hög att majoriteten av bänkspelarna Eric Larsson, Jonas Knudsen, Franz Brorsson, Romain Gall, Bonke Innocent och Guillermo Molins ersätter några av dom tyngre namnen från start. Sören Rieks byttes ut i andra halvlek med en lättare känning, och frågan är om man vågar chansa med honom nu. Vi tror inte det.

* IFK Norrköping hade en lättare match(vinst 2-0), och spelade dessutom på hemmaplan, vilket gör att återhämtningen blir bättre än om dom hade spelat borta. Vi såg ett helt ordinarie lag, och till helgen mot IFK Göteborg finns en viss risk för rotation, men förmodligen inget överdrivet. Henrik Castegren, Ian Smith och Sead Haksanabovic ligger nog bra till för en start. Jordan Larsson väntas lämna laget inom kort, men i skrivande stund är ingen övergång officiell. Inte särskilt troligt att han spelar den här omgången.

* AIK, som ju var först ut när dom i onsdags spelade en tuff match borta mot Maribor, ska möta Sirius i Uppsala. Det lär roteras friskt för att maximera chanserna till CL-avancemang. Robert Lundström ströks sent från matchtruppen i veckan, och är osäker till spel även i helgen. I övrigt förväntar vi oss att minst ett par av dom mest rutinerade rävarna vilas och att Chinedu Obasi, Bilal Hussein, Rasmus Lindkvist och Panos Dimitriadis får chansen från start. 

Vi kommer i vanlig ordning göra vårt bästa för att hålla koll på skaderapporter och spelare som av en eller annan orsak riskerar att inte komma till spel i omgången.

Håll koll på Spelarkollen eller som vi tidigare nämnt, följ oss på Twitter @FantasyGuiden.

Med det sagt, låt oss ta en djupare titt på vad som väntar oss i Gameweek 17.

OBS! Artikeln uppdateras och fylls på med mer information ända fram till deadline.

DEADLINE

27 juli kl 15.00

Datum Dag Tid Hemmalag - Bortalag
27/7 Lör 16:00 Falkenberg vs Sundsvall
27/7 Lör 16:00 IK Sirius vs AIK
27/7 Lör 18:00 AFC vs Hammarby
28/7 Sön 15:00 Djurgården vs Häcken
28/7 Sön 15:00 Östersund vs Malmö FF
28/7 Sön 17:30 Göteborg vs Norrköping
29/7 Mån 19:00 Helsingborg vs Örebro SK
29/7 Mån 19:00 IF Elfsborg vs Kalmar FF

 

Största favoriterna (odds)

Hammarby IF - 1.53
Malmö FF - 1.57
Helsingborgs IF - 1.85
AIK - 2.10
Falkenbergs FF - 2.15
Djurgårdens IF - 2.15
IFK Göteborg - 2.20

Störst chans att hålla nollan (odds)

Malmö FF - 2.25
AIK - 2.25
Hammarby IF - 2.37

Minst chans att hålla nollan (odds)

AFC Eskilstuna - 6.50
Östersunds FK - 5.50
Örebro SK - 5.00
IFK Norrköping - 4.00

Avstängda spelare

Gustav Jarl, AFC Eskilstuna
Sebastian Eriksson, IFK Göteborg
Kirill Pogrebnyak, Falkenbergs FF
Herman Hallberg, Kalmar FF
Samuel Holmén, IF Elfsborg

Mest köpta spelarna inför omgången (26 juli)

1. Giorgi Kharaishvili, IFK Göteborg
2. Nikola Djurdjic, Hammarby IF
3. Filip Rogic, Örebro SK
4. Marcus Danielson, Djurgårdens IF
5. Alexander Kacaniklic, Hammarby IF
6. Victor Wernersson, IFK Göteborg 
7. Jordan Larsson, IFK Norrköping

Mest sålda spelarna inför omgången (26 juli)

1. Tarik Elyounoussi, AIK
2. Jordan Larsson, IFK Norrköping
3. Per Karlsson, AIK
4. Arnor Traustason, Malmö FF (Skada)
5. Sören Rieks, Malmö FF
6. Kalle Joelsson, Helsingborgs IF (Skada)
7. Jonathan Ring, Djurgårdens IF

Spelarstatus från Spelarkollen

Skada


Osäkra


Redo
Rekommendationer

Precis som förra veckan väljer vi en spelare från varje match som vi tror lite extra på. När vi gjorde det sist lyckades vi pricka in dom mest poänggivande spelarna i fem av åtta matcher.

Carl Johansson

Given i laget, billig, bra bonusplockare och extremt farlig i offensivt straffområde. Det finns mycket som talar för Falkenbergs mittback. Det enda som egentligen talar emot honom är just att han spelar i Falkenberg. Nu möter man GIF Sundsvall på hemmaplan, och ska man nån gång välja en Falkenbergspelare så är det kanske nu. I nästa omgång väntar dessutom en ny hemmamatch, mot Helsingborg. En liten varning måste dock utfärdas då han är en av väldigt många som riskerar avstängning om han drar på sig ett till gult kort.

Chinedu Obasi

Spelade bara 30 minuter i veckan, så chanserna att han startar är goda. Skrapade ihop 11 poäng senast efter ett mål och en assist.

Muamer Tankovic

Bortamatch mot AFC, som nu får klara sig utan både Gustav Jarl(avstängd) och Felix Michel(såld). Bra chans för en ny stormatch av poängkungen.

Elliot Käck

Vi kunde så klart ha valt Marcus Danielson igen, men vi tänkte att vi varvar med en annan riktigt het Djurgårdsback. Nästan lika bra poängskörd som Danielson, men vald av betydligt färre. Vi tror att man klarar av ett slitet Häcken här, och sen väntar en rad av smarriga matcher där poängchanserna är mycket goda både framåt och bakåt. Blir avstängd vid nästa gula kort.

Guillermo Molins

Vi räknar med att Molins ges chansen från start borta mot Östersund, då han endast spelade 15 minuter i veckan. Det blir nog ingen enkel match, men Molins kommer säkerligen vara inblandad i mycket av det som Malmö skapar framåt. Blir avstängd vid nästa gula kort.

Giorgi Kharaishvili

Vi fortsätter att rekommendera Kharaishvili trots att han blandar och ger på planen. Vi ser ingen anledning till att spelets bästa bonusplockare kommer sluta leverera. Intressant match mot Norrköping väntar, men Göteborg kommer mest utvilade och med fullt fokus. 

Nordin Gerzic

Örebros mittfältsankare har gått lite under radarn för många fantasyspelare, men för en relativt billig peng är han en ganska fint val. En jäkel på bonuspoäng, och har fler assists i sig än vad han hittills har levererat(3 st). Helsingborg borta blir säkert en tajt historia, men det ska inte påverka Gerzics poängchanser nämnvärt. Blir avstängd vid nästa gula kort.

Fidan Aliti

Kalmars bäste poängplockande utespelare får vårt förtroende i matchen mot IF Elfsborg. Vi väntar oss en tillknäppt match med få mål, och det här är väl mer ett val i brist på andra vettiga alternativ.

 

Kaptensval - GW 17

Vem väljer du som kapten i GW 17?


 • 61% - Muamer Tankovic
 • 15% - Nikola Djurdjic
 • 7% - Alexander Kacaniklic
 • 2% - Marcus Danielson
 • 2% - Elliot Käck
 • 0% - Alexander Jeremejeff
 • 0% - Paulinho
 • 0% - Chinedu Obasi
 • 2% - Daniel Granli
 • 0% - Anders Christiansen
 • 0% - Guillermo Molins
 • 0% - Eric Larsson
 • 2% - Victor Wernersson
 • 5% - Giorgi Kharaishvili
 • 0% - Robin Söder
 • 2% - Filip Rogic
 • 0% - Nordin Gerzic
 • 0% - Annan spelare
 • 0% - Parkerar bussen
 • 0% - Framåt!
 • 0% - Två kaptenerLycka till, och må Opta vara med er!