LISTA: Vanligaste misstagen i Allsvenskan Fantasy

LISTA: Vanligaste misstagen i Allsvenskan Fantasy

Att bli en bra manager i Allsvenskan Fantasy kräver kunskap och planering, och många gör misstag utan att själva veta om det. Vi listar 10 av dom vanligaste misstagen en manager i Allsvenskan Fantasy gör, och ger tips på vad man kan göra för att undvika att begå dom.

1. Väljer spelare efter deras rykte snarare än deras fantasypotential

Att vara en bra spelare i Allsvenskan behöver inte betyda att man plockar mycket poäng i Allsvenskan Fantasy. Bra exempel på en spelartyp som sällan lyckas ta höga poäng är defensiva mittfältare, som exempelvis Enoch Kofi Adu, Fouad Bachirou, Juanjo Ciércoles och Junior. Det är viktigt att känna till vad som gör en spelare till en bra fantasyspelare.

2. Planerar inte för kommande omgångar

Försök kolla vilka lag som har lätta/svåra matcher dom kommande omgångarna och planera dina byten utefter det. Ett tips är att regelbundet hålla koll på spelschemat här på sajten.

3. Gör för många kostsamma transfers

Gör man mer än en transfer per spelomgång får man minuspoäng. Det kan vara okej så länge man har en plan och en tydlig bild över hur man ska tjäna in poängtappet. Har man inte det så är det ett säkert sätt att förstöra sina chanser till en bra placering i sina ligor.

4. Har inte tillräckligt med tålamod med chips och wildcard

Många är otåliga och använder chips och wildcards alldeles för tidigt. Ha tålamod och vänta in double gameweeks, omgångar då vissa lag spelar dubbla matcher, för att få ut max av dina chips.

5. Missar deadlines

För guds skull, ha koll på när omgångens deadline för transfers och byten är. Du vill inte bli sittandes med spelare i din elva som inte kommer till spel.

6. Gör chansartade kaptensval

Att välja rätt kapten är en av dom absolut viktigaste sakerna i Allsvenskan Fantasy. Vi vet att det kan vara väldigt lockande att sätta kaptensbindeln på någon som är vald av få och som man själv tror på, och det kan så klart ge resultat ibland. I det långa loppet är det dock förmodligen smartare att välja spelare som har större sannolikhet att leverera en bra omgångspoäng.

7. Gör för tidiga transfers

Många verkställer sin fria transfer så fort den blir tillgänglig. Kanske är det för att föregå en förväntad prishöjning eller prissänkning, och det kan ju låta klokt. Det brukar dock ofta sluta med att man blir tvungen att göra ytterligare en transfer(pga skada som för stunden inte var känd) senare i veckan, och därmed också få minuspoäng. Det finns inget rätt och fel här, men vår rekommendation är ändå att försöka ligga lågt och ha is i magen med sin fria transfer till strax före deadline. Det finns få saker som är mer irriterande än att se sin tidigt inbytta spelare hamna på skadelistan och inse att man har gjort en transfer förgäves.

8. Gör känslomässiga val

Lägg dina klubbsympatier åt sidan. Känslor har ingen plats om man vill bli en framgångsrik fantasymanager. En del anammar strikt bojkott av rivaliserande lags spelare, och går miste om värdefulla poäng på grund av det.

9. Väljer spelare som inte får tillräckligt med speltid

Den största och viktigaste förutsättningen för att få en bra poängsumma varje vecka är att ha spelare som får ordentligt med speltid. Att ha spelare som åker in och ut ur ett lags startelva leder inte bara till onödiga poängtapp, det kan också vara ENORMT frustrerande.

10. Har för svag bänk

Många fokuserar för mycket på att välja en så stark elva som möjligt och placerar billigaste möjliga spelarna på bänken. Det här är ingen hållbar strategi i längden. Det kommer finnas massor av tillfällen då spelare i din startelva inte kommer till spel, och då gäller det att ha spelare på bänken som faktiskt får speltid. Spelare som kan komma in och bidra med poäng till ditt lag.